Ar trebui ca investitorii să opteze pentru un portofoliu „All Weather”?

Există momente în care un maraton te poate duce mai departe decât un sprint. De la începutul anului, expunerea la companiile din domeniul tehnologiei a diminuat randamentele în multe portofolii și a pus sub semnul întrebării strategiile de alocare a activelor utilizate în ultimii 10 ani. Este alocarea masivă către acțiunile tehnologice și de creștere încă un pariu câștigător sau investitorii ar trebui să fie mai prudenți și să aibă o abordare de portofoliu „All Weather”?

Pentru fiecare investitor, găsirea celei mai bune formule de alocare a activelor poate fi o sarcină dificilă. În mod tradițional, majoritatea investitorilor aleg pentru portofoliile lor acțiuni, obligațiuni, numerar, aur sau proprietăți imobiliare, în diferite proporții. În ultimii ani, majoritatea investitorilor au optat pentru acțiuni, iar piața i-a răsplătit pe măsură, însă recenta scădere a acțiunilor începe să redeschidă unele dezbateri cu privire la avantajele construirii unui portofoliu „All Weather”.

Cum se construiește un portofoliu „All Weather”?

Vestea bună este că, cu o strategie bună, orice investitor poate deține un astfel de portofoliu. Ca în cazul oricărei investiții, realizarea unui plan și o strategie bună vă pot scuti de multe suferințe. Așadar, cum puteți începe să planificați? Gândiți-vă la activele pe care v-ați simți confortabil să le dețineți și la ce parte din bugetul dumneavoastră poate fi alocată pentru planul de investiții. Majoritatea investitorilor „all weather” încep să investească într-un mix de acțiuni, obligațiuni și aur, în proporții diferite. Astfel, diversificarea este un lucru pe care îl puteți realiza cu ușurință cu un astfel de portofoliu. Cu toate acestea, înainte de a aloca o parte din banii dumneavoastră către activele din lista scurtă, rețineți că corelația este un lucru pe care nu doriți să îl omiteți.

În principal, activele au tendința de a reacționa diferit la diverse schimbări de pe piață, cum ar fi ratele dobânzilor sau consumul. Ar trebui să fiți întotdeauna conștient de faptul că, de exemplu, obligațiunile și acțiunile au performanțe diferite pe piețele bear sau bull și că unele active, precum aurul, s-au dovedit a proteja partea negativă pentru o mulțime de investitori, în special pe piețele bear. V-ați aloca cea mai mare parte a banilor dvs. către aur și obligațiuni? Ei bine, acest lucru v-ar putea ține departe de creșterea acțiunilor. Astfel, a avea un portofoliu bine echilibrat poate părea dificil, dar există câteva sfaturi și trucuri care v-ar putea face viața mai ușoară. De exemplu, puteți începe simplu, adăugând doar 2 sau 3 active în portofoliul dumneavoastră, cum ar fi acțiunile, obligațiunile și aurul, într-o proporție de 40-40-20, dacă acest lucru vă face să vă simțiți confortabil pentru un început bun.

Cum se gestionează un portofoliu „All Weather”?

Dacă joci simplu încă de la început, gestionarea portofoliului nu va fi o sarcină dificilă. Ceea ce trebuie să faci este să fii atent la modul în care se comportă portofoliul tău și la activele care tind să reprezinte cea mai mare parte a investiției tale. Să luăm exemplul anterior. Începi cu un portofoliu 40-40-20 în acțiuni, obligațiuni și aur, iar peste șase luni, când portofoliul înregistrează o creștere mare a acțiunilor, proporțiile se schimbă la 60-20-20. Într-o astfel de situație, dacă ești un investitor „all weather”, ar trebui să iei profiturile dintr-o parte din profitul de  acțiuni, pe care să îl reinvestești fie în obligațiuni, fie în aur, fie într-un alt activ care poate fi adăugat în portofoliu (cum ar fi un REIT). Astfel, tocmai am redus expunerea la acțiuni și am obținut o mai bună diversificare.

Dacă ne stabilim corect regulile de alocare și urmărim cu atenție modul în care evoluează activele, gestionarea portofoliului nu ar trebui să fie o sarcină dificilă. Cu toate acestea, alegeți să investiți numai în acele active pe care le puteți evalua și înțelege corect.

 

FINAL

Pentru informații suplimentare pe această temă, vă rugăm să contactați:

Clubul de Investiții Carpathia | Carpathia Investing Club
invest@carpathiainvestingclub.org
www.carpathiainevstingclub.org | Cluj-Napoca, Romania, 400680

Vă rugăm să nu considerați acest articol ca fiind un sfat investițional, financiar, juridic sau fiscal. Articolele de pe site prezintă informații de natură generală. Conținutul site-ului are doar un scop educațional și informativ.

Despre Carpathia Investing Club | Clubul de Investiții Carpathia

Carpathia Investing Club (CIC) a fost înființată în 2021. Clubul este dedicat sprijinirii persoanelor din întreaga lume pentru a înțelege și aplica mai bine principiile de investiții. Pentru investitorii de retail aflați la prima experiență investițională, activitatea clubului se bazează pe o abordare educațională și practică combinată, care subliniază necesitatea unei înțelegeri corecte a principiilor de bază care guvernează piața bursieră înainte de a începe să investească. Pentru investitorii de retail mai experimentați și pentru investitorii instituționali, clubul funcționează ca un forum care oferă oportunitatea de a discuta și de a analiza diverse oportunități de investiții în companii private și publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top