Cum îți finanțezi investițiile pe termen lung prin investiții la bursă?

Dacă ești antreprenor, cu siguranță te-ai întrebat, măcar o data, cum poți să îți finanțezi renovarea sediului în care îți desfășori activitatea, cum poți face rost de bani pentru a construi o hală mai încăpătoare sau pentru a cumpăra o linie nouă de producție. Chiar dacă în 95% din cazuri, antreprenorii contractează credite bancare pentru realizarea unor astfel de investiții, investițiile pe termen lung pot fi finațate și prin intermediul investițiilor la bursă.

În data de 10 octombrie 2023, am susținut o prezentare pentru RBL – Romanian Business Leaders Association la Cluj, despre cum o companie își poate finanța investițiile pe termen lung prin investiții la bursă. Întâlnirea a fost găzduită de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

 

Conceptul de investiții corporative (corporate investing) presupune obținerea unor randamente pe resursele investite ale companiilor, cu scopul acoperirii unor cheltuieli sau investiții viitoare și este dedicat, în special, business-urilor mature, cu un cashflow constant și o strategie de investiții pe termen lung bine conturată.

Corporate investing reprezintă:

  • modalitate de a investi excesul de numerar al unei companii, în detrimentul păstrării surplusului de cash în bancă sau retragerii sub formă de dividende, precum și
  • modalitate de a utiliza banii existenți în surplus dintr-o companie într-un mod eficient din punct de vedere fiscal.

Avantajele acestor tipuri de investiții ale companiilor sunt:

  • Optimizare fiscală: profit invesit versus retragerea sub forma de dividende;
  • Diversificarea în alte titluri de valoare și active care pot oferi alte surse de venit afacerii;
  • Generarea potențială a unor profituri pe banii investiți care pot fi reinvestite în creșterea afacerii;
  • Creșterea surplusului de numerar, în detrimentul păstrării banilor în conturile companiei sau în conturi cu dobânzi mici.

Dezavantajele acestor tipuri de investiții sunt:

  • Riscul de a obține retur negativ pe investițiile realizate;
  • Riscul de a nu obține returul dorit și de a nu atinge scopul financiar stabilit;
  • Nevoia rapidă de numerar.

Înainte de a investi este extrem de important să se parcugă trei etape:

  1. Importanța înțelegerii diversificării riscului – bani investiți doar în compania proprie versus în mai multe companii
  2. Planificarea capitalului – nevoile de capital pe termen scurt versus planificarea si investitiile pe termen lung
  3. Alegerea instrumentelor financiare potrivite, în funcție de aprecierea de capital dorită și profilul companiei și a nevoii de lichiditate

 

FINAL

Pentru informații suplimentare pe această temă, vă rugăm să contactați:

Carpathia Investing Club | Clubul de Investiții Carpathia
invest@carpathiainvestingclub.org
www.carpathiainevstingclub.org | Cluj-Napoca, România, 400680

Vă rugăm să nu considerați acest articol ca fiind un sfat investițional, financiar, juridic sau fiscal. Articolele de pe site prezintă informații de natură generală. Conținutul site-ului web are doar un scop educațional și informativ.

Despre Carpathia Investing Club | Clubul de Investiții Carpathia

Carpathia Investing Club (CIC) a fost înființat în 2021. Clubul este dedicat sprijinirii persoanelor din întreaga lume pentru a înțelege și aplica mai bine principiile de investiții. Pentru investitorii de retail aflați la prima experiență de investiții, activitatea clubului se bazează pe o abordare educațională și practică combinată, care subliniază necesitatea unei înțelegeri corecte a principiilor de bază care guvernează piața bursieră înainte de a începe să investească. Pentru investitorii de retail mai experimentați și pentru investitorii instituționali, clubul funcționează ca un forum care oferă oportunitatea de a discuta și de a analiza diverse oportunități de investiții în companii private și publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top